Επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Λακωνίας για τις επικείμενες αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές

Επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Λακωνίας για τις επικείμενες αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές

Επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου απέστειλε η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Βασιλική Δερτιλή, στην οποία διαβιβάζει τη διαμαρτυρία των μελών του Επιμελητηρίου στην επικείμενη αλλαγή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που φέρεται ως προαπαιτούμενο στο κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας διαβιβάσουμε τη διαμαρτυρία των μελών μας στην επικείμενη αλλαγή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που φέρεται ως προαπαιτούμενο στο κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς.

Η έμμεση αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες – μέσω του υπολογισμού τους χωρίς την προηγούμενη αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών – προέκυψε αιφνιδιαστικά και αποτελεί διόρθωση λαθών με ένα ακόμη λάθος. Οι εξελίξεις και η κατάσταση των ταμείων αποδεικνύουν πως τέτοιου είδους πολιτικές δεν επιλύουν το χρόνιο πρόβλημα και θα επιδεινώσουν την άσχημη κατάσταση της αγοράς αυξάνοντας τις χρεωκοπημένες επιχειρήσεις, τα «λουκέτα», την ανεργία, την αδήλωτη εργασία, τη φοροδιαφυγή. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στη διαιώνιση του δημοσιονομικού προβλήματος στα ταμεία, η επίλυση του οποίου είναι ο στόχος των μέτρων.

Κυρία Υπουργέ,

Στόχος κάθε πολιτικής στο κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε, θα πρέπει να είναι η προοπτική επιβίωσης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με ουσιαστικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και με ταυτόχρονη ενίσχυση της απασχόλησης. Οι νέες θέσεις εργασίας θα στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα κι όχι η διάλυση – καρατόμηση των επιχειρήσεων.
Με εκτίμηση
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΡΤΙΛΗ