Εργαλειο ανάπτυξης τα τοπικά φεστιβάλ – ΑΓΡΙΝΙΟ

Εργαλειο ανάπτυξης τα τοπικά φεστιβάλ – ΑΓΡΙΝΙΟ

Τουριστικούς προορισμούς με κάθε τρόπο προσπαθούν οι δήμοι να δημιουργήσουν στους τόπους τους με σκοπό την ανάπτυξη, την αύξηση του καταναλωτικού κοινού για τις επιχειρήσεις τους και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του δήμου Αγρινίου που διοργανώνει τριήμερο Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στις πλατείες, στους δρόμους και στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και πολλών τοπικών συλλόγων.
Είναι μια δράση ανταλλαγής πολιτιστικών παραστάσεων, μια ευκαιρία προβολής του Αγρινίου σε άλλες τοπικές κοινωνίες και μια ευκαιρία δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο. Είναι ένα event που συσφίγγει τις σχέσεις των απανταχού Αγρινιωτών  και δημιουργεί περιβάλλοντα συναντήσεων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορευτική παράσταση από τα γκρουπ της Τσεχίας και της Σερβίας, συνάντηση Εκπροσώπων των Χορευτικών τμημάτων με το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, παρέλαση των ξένων Χορευτικών τμημάτων, παραστάσεις σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες από τα Χορευτικά Τμήματα της Ιταλίας, Βραζιλίας, Ιρλανδίας, Λεπενούς, Τσεχίας, Κροατίας, Τουρκίας, μέχρι γιορτή στο «Αρχοντικό» της λίμνης Τριχωνίδας.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ.Μαρία Παπαγεωργίου καλωσορίζοντας όλους τους χορευτές είπε: “τι ωραιότερο- από το να συναντιούνται και να επικοινωνούν πολιτισμοί μέσα σε μια πόλη ,στα πλαίσια ενός Φεστιβάλ!Το Φεστιβάλ είναι γιορτή! Και είναι η μεγάλη γιορτή του Δήμου μας, η μεγάλη γιορτή της πόλης μας, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ!!!»

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουμε με το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Πλαταιών στην Θήβα, το Συμπόσιο Γαστρονομίας στο δήμο Ζηρού, η Βαλκανική Πλατεία στο δήμο Νέαπολης Συκεών, Φεστιβάλ του Διδυμοτείχου Redriver , τα πανηγύρια των χωριών και πολλές άλλες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να συγκεντρώσουν ένα ευρύτερο κοινό σε μια περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις προσελκύουν και ένα τεράστιο ενδιαφέρον πλήθους χορηγών και ως διαφημιστική προβολή και ως υποχρέωση κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, αλλά και ένα μεγάλο μέρος εθελοντών που έχει ως αποτέλεσμα  την διοργάνωση φαντασμαγορικών εκδηλώσεων με πολύ μικρό κόστος.

Η διοργάνωση τοπικών φεστιβάλ έχει αναδειχθεί ως ένα βασικό και πολύ αποτελεσματικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας.
Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν μεγάλη εμπειρία και ιδέες αλλά το σημαντικότερο διοργανώνουν και καμπάνια για τους χορηγούς. Επίσης υπάρχουν εργασίες όπως ενδεικτικά ο  ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ που έχει εκδώσει το Πανεπιστήμιο της Κύπρου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα σχετικά site όπως το http://www.meander.tas.gov.au/webdata/resources/files/Event_Management_Guide_(Apr_2011).pdf

Πηγή: myota.gr