Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για 5η χρονιά στη Ν. Αγχίαλο

Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για 5η χρονιά στη Ν. Αγχίαλο

Η ιδέα της δημιουργίας ενός μεγάλου διεθνούς καλλιτεχνικού θεσμού στην Νέα Αγχίαλο  ρίχτηκε  πριν από αρκετά χρόνια, τόσο από την Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, για την αύξηση και την ποιοτική βελτίωση του τουρισμού, όσο κι από τον Σύλλογο Εν Θεσσαλία Οξυωτών της περιοχής μας.

Για τον λόγο αυτό, πριν τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε δοκιμαστικά, αλλά με  συλλογικότητα η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου.

Από την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ, είχαμε την ενεργή υποστήριξη του Δήμου μας, του Δήμου Βόλου και έτσι χρόνο με το χρόνο όλο και βελτιωνόταν η διοργάνωση, όλο και περισσότερα συγκροτήματα από όλον τον κόσμο συμμετείχαν, κάνοντας γνωστό το φεστιβάλ και την περιοχή μας σε πολλές ξένες χώρες, με ευεργετικά αποτελέσματα για την επισκεψιμότητα της περιοχής και του Δήμου μας.

Τώρα πλέον μπορούμε να αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής μας, αλλά και από τα σημαντικότερα της Μαγνησίας, που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο.

Απόδειξη των παραπάνω αναφερομένων, το γεγονός που μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, είναι που το φετινό 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΙΟV-UNESCO, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ για την Ευρώπη EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (2017-2018), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Σκοπός της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η ενδυνάμωση της Ειρήνης, της φιλίας, η συναδέλφωση των λαών, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων κάθε χώρας.

Με τον τρόπο αυτό γιορτάσουμε τη ζωή, την αγάπη και τη φιλία μέσω του χορού και της μουσικής.

Το φωτεινό κίνητρο του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει την πολιτιστική παράδοση των διάφορων χωρών και περιοχών, και να δώσει την ευκαιρία στα μέλη των ομάδων να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μακρόχρονη φιλία.

Ταυτόχρονα παρουσιάσει στους  κατοίκους της περιοχής μας τον πολιτισμό και τα ήθη άλλων χωρών μέσα από μια πανδαισία ποικιλόμορφων ήχων, χορών  και φορεσιών.

Επίσης οι ξένες αποστολές κατά την παραμονή τους στην Νέα Αγχίαλο θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στον Βόλο, τον Αλμυρό και το Πήλιο, αλλά και στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και ιστορίας.

Όλα αυτά τα χρόνια καθοριστική και  αμέριστη είναι η υποστήριξη και η συμπαράσταση του Δήμου Βόλου (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ενώ στη φετινή διοργάνωση  συμμετέχει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, με τον φορέα πολιτισμού της,την «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου.

Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς, καλούν τους πολίτες να αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθειά τους.

Αναλυτικά στοιχεία για  τους στόχους, τις προοπτικές και το πρόγραμμα του  5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου θα αναφέρουν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων, σε

συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 12.00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, Κ. Καρτάλη – Ανθ.  Γαζή.

Η επιτυχής πραγματοποίηση του «5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου», θα αναδείξει ακόμη περισσότερο  τις σχέσεις μεταξύ των λαών σε θέματα  Πολιτισμού  και θα ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους της  περιοχής μας σε ζητήματα σχετικά με την φιλία των λαών.

Πηγή: www.myvolos.net