Περιφέρεια Αττικής και Επιχειρηματικότητα

Περιφέρεια Αττικής και Επιχειρηματικότητα

«Για να μην μείνει, όπως στο παρελθόν, η λέξη ‘ανάπτυξη’ νεκρό γράμμα, οφείλουμε όλοι μας, Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς επιχειρηματικότητας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και συχνά, εξαιτίας του ελλιπούς ακόμη θεσμικού πλαισίου, να υπερβούμε τις αρμοδιότητές μας προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι» επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης τόνισε ότι η ανάπτυξη «του πρώτου λιμανιού της χώρας», του Πειραιά, «μπορεί να είναι και ένα από τα κρίσιμα κεντρικά στοιχήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Αττικής αλλά και της χώρας».
Ακολουθούν σημεία από την ομιλία της Περιφερειάρχη:
• Το μοντέλο του άκριτα «καλού ιδιωτικού τομέα» που δεν διακινδύνευε τίποτε, επενδύοντας με χρήματα του κράτους και του «εξ ορισμού κακού δημοσίου» που οδηγήθηκε συνειδητά στη διάλυση, είναι, πέρα από απαράδεκτο, αντιπαραγωγικό.
• Ούτε και η κρίση χρέους μπορεί να χρησιμεύει ως άλλοθι για το διαχρονικό έλλειμμα αξιόπιστου και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου. Ενός μοντέλου που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: επιχειρηματικότητα, καινοτομία, δουλειά.
• Ενός μοντέλου που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με σοβαρότητα και συστηματικότητα και στο οποίο επιβάλλεται να βάλουν τη σφραγίδα τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι Περιφέρειες. Γιατί είναι αυτές που έχουν καλύτερη εποπτεία της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.
• Σχεδιάζουμε τις άμεσες ενέργειές μας, με έμφαση στους τομείς που αναδεικνύει η στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη μας τις ιδέες, απόψεις και κυρίως τις προτάσεις του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας.
• Το μοντέλο ανάπτυξης εξειδικεύεται στην περίπτωση του Πειραιά σε τρεις άξονες, οι οποίοι αλληλοεπηρεάζονται: Ναυτιλία, Ναυπηγοεπισκευή, Εμπόριο – Τουρισμός. Και στους τρεις αυτούς τομείς επιχειρούμε να παρέμβουμε άμεσα, αποτελεσματικά, αξιόπιστα.
• Στηρίζοντας καταρχήν εμπράκτως για παράδειγμα την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας με την εγγραφή στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας 1.800.000 ευρώ για τη δημιουργία, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, ενός πιλοτικού «Κόμβου Καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία / ανάπτυξη». Επιλέγοντας παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος, να στηρίξουμε την κρίσιμης σημασίας Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Παράλληλα δεν παραγνωρίζουμε το ειδικό βάρος που μπορεί να έχει για τον Πειραιά ο τομέας του τουρισμού. Χρηματοδοτούμε έτσι με 120 εκατομμύρια την κατασκευή νέων θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων τρίτης γενιάς. Έτσι ο Πειραιάς θα είναι σε θέση να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του ως λιμάνι υποδοχής στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: myota.gr