Πρώτο Ελληνικό Φεστιβάλ Ντύσσελντορφ

Πρώτο Ελληνικό Φεστιβάλ Ντύσσελντορφ

Το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας μέσα από την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τη μουσική, το χορό, την τέχνη και τη γαστρονομία ανέδειξε με επιτυχία το πρώτο Ελληνικό Φεστιβάλ Ντύσσελντορφ που διοργανώθηκε στην Παλιά Πόλη της πρωτεύουσας του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου.

Επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και επιστήμονες παρουσίασαν το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας.

140.000 Έλληνες ζουν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στην Ευρώπη, ενώ στο Ντίσελντορφ ο αριθμός τους έχει φθάσει τις 14.000. Η έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή στάθηκε η αφορμή για τον Πρόξενο της Ελλάδας Γρηγόρη Δελαβέκουρα να στήσει το πρώτο Ελληνικό Φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης, μπροστά από το δημαρχείο και λίγα μέτρα από τις όχθες του Ρήνου.

Παρόμοια φεστιβάλ, όπως το ιαπωνικό ή το γαλλικό, έχουν ήδη μακρόχρονη παρουσία στην πόλη. «Ο στόχος είναι καταρχήν να ξαναθυμηθούμε όλα αυτά που μας ενώνουν, γιατί τα τελευταία χρόνια η κάλυψη της Ελλάδας ήταν σε σχέση με την κρίση. Με αυτή τη γιορτή θυμίζουμε πως η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα. Έχουμε εδώ πολιτισμό, έχουμε ελληνικά προϊόντα, έχουμε φιλοξενία ελληνική, όλα αυτά είναι πολύ όμορφα και φέρνουν τους ανθρώπους κοντά» δηλώνει στη Deutsche Welle ο κ. Δελαβέκουρας.

Και η αλήθεια είναι πως το τετραήμερο φεστιβάλ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, έχοντας σύμμαχο έναν ήλιο λαμπερό και θερμοκρασίες που θύμιζαν Ελλάδα. Παραγωγοί από τις τέσσερις περιφέρειες της χώρας που συμμετείχαν φέτος, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, και ιδιωτικές επιχειρήσεις παρουσίασαν ανάμεσα σε άλλα, ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, σταφίδες αλλά και τυποποιημένα προϊόντα όπως σάλτσες και τυριά.

Μέσα από τα 22 περίπτερα, την υπέροχη φωνή της Φωτεινής Δάρρα, τα εύγλωττα σκίτσα του Μιχάλη Κουντούρη για την Ευρώπη αλλά και τη συζήτηση πολιτικών και επιστημόνων με θέμα το παρελθόν και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, τους χορούς και τα σεμινάρια για την κρητική διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα, τα ταξίδια και τον τουρισμό, η Ελλάδα βρέθηκε για τέσσερις ολόκληρες μέρες στην καρδιά της πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Πηγή: www.dw.com