Το 3ο Εργαστήριο Πέτρας στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου

Εργαστήριο για την εκμάθηση κατασκευής ξερολιθιάς και αποκατάστασης λιθοδομής με φυσικά υλικά θα πραγματοποιηθεί στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα και πολύτιμη βιωματική γνώση από ειδικούς στην πέτρα προς κάθε ενδιαφερόμενο από κάθε γωνιά της Ελλάδας η οποία θα δοθεί στο πλαίσιο εκπαίδευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 30 Ιουλίου στις Μαργαρίτες στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τα μέλη του Ρόδακα της ομάδας Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών που διοργανώνει τη συγκεκριμένη βιωματική δράση: «Ένα καλό κτίριο είναι πάντα αξιοζήλευτο, μας τραβάει το βλέμμα και το ταξιδεύει πάνω στην συμμετρία αλλά και την ασύμμετρη μοναδικότητά του. Μας γεννά θαυμασμό για το μερακλίκι του μάστορα και την εποχή που το γέννησε. Oι τεχνικές και η εμπειρία της παραδοσιακής λιθοδομής ζει ακόμα στα χέρια ορισμένων μαστόρων σε όλη την Ελλάδα». Η ομάδα του Ρόδακα οργανώνει για τρίτη φορά μία προσπάθεια μετάδοσης των βασικών αρχών της παραδοσιακής δόμησης στον τόπο στις Μαργαρίτες, με την χρήση φυσικών υλικών.

Ο Ρόδακας καλεί κάθε ενδιαφερόμενο από όλη τη χώρα να αποκτήσει την βιωματική γνώση που θα αλλάξει όπως επισημαίνει: «…τη σχέση σας και την οπτική σας απέναντι στα κτίρια κάθε είδους. Στο πλευρό σας θα είναι οι ντόπιοι Μάστορες. Το εργαστήριο Κατασκευής Ξερολιθιάς και το Εργαστήριο Αποκατάστασης της Παραδοσιακής Λιθοδομής με Φυσικά Υλικά θα εκτυλίσσονται παράλληλα οπότε οι συμμετέχοντες του φετινού εργαστηρίου λιθοδομής μπορούν να επιλέξουν να συμμετέχουν σε ένα από τα δύο. Μεταξύ άλλων θα διδαχθούν την αρχιτεκτονική της Κρητικής Αναγέννησης, τη χρήση των φυσικών υλικών στη δόμηση και την κατασκευή της ξερολιθιάς καθώς και την οικονομική πτυχή της φυσικής δόμησης. Όπως επίσης βασικές αρχές της Λιθοξοΐας και Παραδοσιακά Μοτίβα για τους μαθητές της ξερολιθιάς, για στον ασβέστη και ‘Αργιλο που είναι τα συνδετικά υλικά της φυσικής δόμησης και θα αφορούν τους μαθητές του εργαστηρίου αποκατάστασης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 6976141473, 6970366261, 6944330970 και μέσω του εmail: rodakas.koinsep@gmail.com

 

The post Το 3ο Εργαστήριο Πέτρας στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου first appeared on ΚΕΔΕ.