Τσίπρας: Καταθέσαμε πλήρες σχέδιο στους θεσμούς

Τσίπρας: Καταθέσαμε πλήρες σχέδιο στους θεσμούς

Η Ελλάδα υπέβαλε χθες το βράδυ στους θεσμούς ένα «ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση», γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από το Υπουργείο Παιδείας όπου σήμερα το μεσημέρι πραγματοποίησε επίσκεψη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αποδοχή του σχεδίου αυτού, από την πλευρά των θεσμών, «θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων διαίρεσης της Ευρώπης και μετέφερε την ευθύνη των αποφάσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία λέγοντας: «μετά την τελευταία εξέλιξη και την κατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης σχεδίου πρότασης στους θεσμούς χθες βράδυ, είναι σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν προσαρμογή στον ρεαλισμό και έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης».

«Διαπραγματευόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν. Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν», είπε και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση.

Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης.

Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρώπαικό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης. Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας, ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι από το αρμόδιο υπουργείο μαζί με αυτό της Υγείας θα κριθεί αν η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε τους στόχους της στο τέλος της τετραετίας.

Ζήτησε δε από την ηγεσία του υπουργείου να γίνει προγραμματισμός και σε μηνιαία βάση να γίνεται απολογισμός.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, είναι πως θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και θα περιορίσουμε την μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μεγάλος στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν και να προσφέρουν στην χώρα. Η Παιδεία, ο πολισμός και η έρευνα είναι οι τομείς που θα κρίνουν την ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τομές. Δεν ήλθαμε να αναπράγουμε μοντέλα του παρελθόντος αλλά για να ανατρέψουμε κατεστημένα».

ethnos.gr